بسیاری از کسبوکارهای قدیمی تصمیم گرفتهاند که خود را با دنیای دیجیتال همراه و بهروز کنند. به همین دلیل میخواهند یک وبسایت شخصی یا کاری برای خود داشته باشند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، حتما کلمه «دامنه» به گوشتان خورده است. باید بگوییم انتخاب دامنه یکی از مهمترین مراحل داشتن یک وبسایت است. ممکن است برایتان سوال باشد که دامنه چیست و برای انتخاب آن باید چه کاری انجام دهید. در این مطلب به این پرسشها پاسخ میدهیم.
دامنه چیست؟
برای اینکه درک بهتری از عملکرد وبسایت خود داشته باشید، باید درباره دامنه و معنی آن بیشتر بدانید. دامنه (Domain) که به آن دامین هم میگوییم، به زبان ساده آدرسی است که افراد برای دسترسی به یک سایت، آن را در مرورگر خود مینویسند. باید بدانید که دامنه برای هر وبسایت یک نام منحصربهفرد است. برای مثال دامنه سایت گوگل google.com است که نام مختص این وبسایت است.
نکتهای که باید بدانید این است که دامنه در واقع کار ما را برای شناسایی یک وبسایت راحتتر میکند. زیرا هر سایت آیپی (IP) مشخصی دارد که فقط به همان وبسایت اشاره میکند و مانند کدپستی منزل کاملا منحصربهفرد است. IP رشتهای از اعداد است که برای هر سایت بهطور خاص تعیین میشود. اما بهخاطرسپردن و کار کردن با آدرس IP ممکن است دشوار و گیجکننده باشد، به همین دلیل با کمک دامنه میتوانیم به آن سایت خاص اشاره کنیم و آن را جستوجو کنیم. مثال سادهتر این است که شما شماره تلفن دوستتان را با نام خودش در گوشی موبایلتان ذخیره میکنید، تا هر بار نخواهید شمارهاش را بگیرید و برای تماس فقط اسمش را انتخاب کنید.
پسوند دامنه چیست؟
حالا که متوجه شدید دامنه چیست، بهتر است بدانید دامنه سایت شما از یک نام دامنه (Google) و یک پسوند (com.) تشکیل شده است. امروزه پسوندهای متنوعی وجود دارند که شما میتوانید با توجه به کسبوکار و سلیقه خود از بین آنها انتخاب کنید. پسوندها به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه بهطور مختصر به آنها اشاره میکنیم.
- پسوند com: معمولا برای شرکتها، کسبوکارها و فعالیتهای تجاری به کار میرود.
- پسوند org: پسوند سازمانی است که بسیاری از ارگانها از آن استفاده میکنند.
- پسوند net: این پسوند برای شبکه مناسب است.
- پسوندهای اختصاصی: بعضی از پسوندها مانند pro. پسوندهای اختصاصی هستند که ممکن است همه افراد نتوانند آنها را دریافت کنند و نیاز به مجوز داشته باشند.
- پسوندهای ملی: این پسوندها معمولا دوحرفی هستند و برای دامنههای مخصوص هر کشوری به کار میروند. نمونه این پسوندها ir. برای ایران، uk. برای انگلستان و de. برای کشور آلمان هستند.
دامنه سایت چه ویژگیهایی دارد؟
اگر میخواهید درک بهتری از دامنه داشته باشید و راحتتر آن را برای کسبوکار یا فعالیتهای شخصی خود انتخاب کنید، بهتر است با ویژگی های دامنه سایت آشنا شوید.
- دامنه سایت منحصربهفرد است و هیچ دو وبسایتی نمیتوانند دامنه مشابهی داشته باشند.
- دامنهها بهطور سالانه خریداری و تمدید میشوند و هزینهای که پرداخت میکنید برای یک سال است. پس اگر آن را تمدید نکنید، آن دامنه میتواند به سایت دیگری تعلق گیرد.
- علاوه بر خرید دامنه باید به خرید هاست هم فکر کنید. هاست دادهها و اطلاعات سایت شما را در خود نگهداری میکند و بدون آن عملا وبسایتی نخواهید داشت.
اگر میخواهید درباره هاست اطلاعات بیشتری داشته باشید، «هاست چیست؟» را بخوانید
برای انتخاب دامنه باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟
تا اینجا دانستید که دامنه چیست و چه ویژگیهایی دارد. برای اینکه یک سایت داشته باشید که مشتریان، شاگردان، همکاران و بهطور کلی مخاطبان شما به آن مراجعه کنند، باید به نکات مختلفی توجه کنید. انتخاب نام دامنه ممکن است آسان به نظر برسد اما اگر در آن دقت نداشته باشید، ممکن است بعدا پشیمان شوید، زیرا نام دامنه تغییرپذیر نیست و بعد از انتخاب و خرید آن نمیتوانید دامنه سایتتان را ویرایش کنید. پس بهتر است قبل از خرید دامنه حسابی درباره آن فکر کنید. در ادامه نکاتی را مرور میکنیم که قطعا در مسیر انتخاب دامنه به شما کمک میکند.
۱. نام دامنه را آسان انتخاب کنید
هرچه سایت شما دامنه مختصر و آسانتری داشته باشد، بهتر در ذهن افراد میماند و راحتتر تایپ میشود. از نامهای طولانی و دارای املای پیچیده پرهیز کنید. همچنین بهتر است دامنهای را انتخاب کنید که تلفظ و نوشتن آن چندشکلی نباشد تا مخاطب گیج نشود و آن را فراموش نکند.
۲. نام دامنه را با توجه به برند خود انتخاب کنید
نام دامنهای که انتخاب میکنید باید نشاندهنده برند شما باشد. اگر دامنهای که همنام برند شما است قبلا انتخاب شده، از یک ویژگی، زمینه کاری یا یک کلمه کلیدی منحصربهفرد در دامنه استفاده کنید تا نام دامنه وبسایت شما را خاصتر کند و جستجوی آن راحتتر شود. توصیه میکنیم به محض اینکه نام برند خود را قطعی کردید، دامنه آن را ثبت کنید تا با مشکل مواجه نشوید. اگر شرکت رقیب یا فردی نام برند شما را ثبت کرده باشد، ممکن است حتی مشتریان خود را از دست بدهید.
۳. یک پسوند مناسب برای دامنه انتخاب کنید
بسیاری از افراد ممکن است به پسوند سایت خود دقت نداشته باشند یا برایشان مهم نباشد. یادتان باشد که پسوندها باید با نوع سایت شما همخوانی داشته باشند. برای مثال اگر یک فروشگاه آنلاین دارید، بهتر است دامنه را با پسوند org یا me ثبت نکنید. پسوند com. یکی از محبوبترین و رایجترین پسوندها برای فعالیتهای تجاری است.
۴. قیمت دامنه را در نظر داشته باشید
معمولا شما میتوانید از شرکتی که سرور یا هاست خریداری میکنید، دامنه را هم خریداری کنید. همچنین میتوانید تمام این کارها را به شرکت طراحی سایت خود بسپارید تا خیالتان از همهچیز راحت باشد. باید بدانید که قیمت دامنههای مختلف متفاوت است و اگر بودجه سایت برایتان مهم است، باید به هزینه ثبت و تمدید دامنه هم توجه کنید.
- هرچه نام دامنه کوتاهتر باشد هزینه آن بیشتر میشود.
- بعضی از پسوندها هزینه بیشتری نسبت به پسوندهای دیگر دارند. برای مثال پسوندهای me. و com. نسبت به پسوند ir. هزینه بیشتری باید پرداخت کنید.
چطور دامنه را خریداری کنیم؟
حالا که نام و پسوند دامنه را انتخاب کردید، باید بدانید که نحوه خرید آن چگونه است. در ادامه مراحل خرید دامنه را مرور میکنیم.
۱. ابتدا مطمئن شوید که دامنه مورد نظر شما قبلا ثبت نشده است. برای این کار میتوانید از شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای دامنه و هاست کمک بگیرید و نامه دامنه را در این سایتها جستجو کنید.
۲. یک شرکت ارائهدهنده معتبر انتخاب کنید. باید با توجه به قیمت خدمات، اعتبار، امنیت، پشتیبانی و حفاظت از اطلاعات مشتری این شرکت را برگزینید.
۳. هزینه دامنه را پرداخت کنید. میزان هزینه به شرکت ارائهدهنده بستگی دارد. بعضی از شرکتها خرید دامنه را با قیمت ارزانی پیشنهاد میدهند، اما تمدید گرانی دارند. بعضی دیگر هزینه خرید دامنه و تمدید آن را متوسط در نظر میگیرند. باید تصمیم بگیرید که کدام روش پرداخت برای شما راحتتر است.
۴. هاست وبسایت خود را خریداری کنید. میتوانید هاست را نیز از شرکتی که دامنه را خریدهاید، بخرید. این کار معمولا باعث میشود که شرکت به شما اختیارات و امکان متنوعی ارائه دهد.
اگر میخواهید سایت خود را راهاندازی کنید، همهچیز درباره قرارداد پشتیبانی سایت را بدانید.
سخن پایانی
یکی از مهمترین قدمها برای داشتن یک وبسایت خرید دامنه است. فرقی نمیکند که سایت شما برای فعالیتهای شخصی راهاندازی میشود یا میخواهید کسبوکارتان را با کمک آن گسترش دهید. در هر صورت شما به یک دامنه برای سایتتان نیاز خواهید داشت. نام دامنه باید متناسب با زمینه فعالیت شما انتخاب شود تا بهتر بتوانید آن را در ذهن مخاطب نگه دارید. همچنین یادتان باشد دامنه قابلیت تغییر ندارد، پس باید حتما با دقت بالا آن را انتخاب کنید. در این مطلب سعی کردیم به زبان ساده بگوییم که دامنه چیست و چگونه باید آن را انتخاب کنید.
شما میتوانید تمام مراحل راهاندازی سایت خود را قدمبهقدم به مرکزسایت بسپارید. ما به شما کمک میکنیم تا با توجه به کسبوکارتان دامنه مناسب را انتخاب و خریداری کنید. همچنین تمام مراحل خرید هاست و سرور، تمدید دامنه، طراحی سایت و راهاندازی آن را با خیال راحت به مرکزسایت محول کنید. اگر در زمینه انتخاب و خرید دامنه سوالی دارید، آن را از ما بپرسید.