وقتی صحبت از تولید محتوا برای بلاگ سایت و یا سوشال مدیا میشود، کسبوکارها گزینههای متفاوتی روی میز دارند. از استخدام یک کارشناس محتوای تماموقت گرفته تا همکاری با یک نیروی فریلنسر و یا حتی یک نیروی پارهوقت. سؤالی که در اینجا قصد داریم به آن جواب دهیم، این است که در چه شرایطی باید به سراغ برون سپاری تولید محتوا برویم و چه وقتهایی استخدام یک کارشناس محتوا اقدام حرفهایتری است. اگر دنبال پاسخ مشخصی برای این سؤال هستید، با ما همراه باشید.
چرا به محتوا نیاز داریم؟
پیش از اینکه به سراغ مزایا و معایب انتخابها برویم، بهتر است با شرح وظایف و ویژگیهایی که هرکدام از این گزینهها دارند آشنا شویم. اجازه دهید به شکلی کلیشهای با این جمله آغاز کنیم که: «تولید محتوا پادشاه است.» یا به بیان دیگر، محتوا راه ورود مخاطب و خریدار به فروشگاه مجازی ماست. به همین خاطر است که کسبوکارها برای تولید محتوای خود هزینه پرداخت میکنند و پیوسته به دنبال بهترین راههای تولید محتوا هستند. اگر دوست دارید بیشتر با چیستی محتوا آشنا شوید، بهتر است نگاهی به مقالة «تولید محتوا چیست و چرا مهم است؟» بیندازید.
تولید محتوای اثربخش؛ چطور تولید محتوا کنیم؟
سؤال بعدی که باید به آن پاسخ دهیم، این است که چطور محتوای اثربخشی تولید کنیم؟ چه راهکارهایی برای این عمل وجود دارد؟ سادهترین راهحل برای این مسئله، این است که خودتان دستبهکار شوید. بسیاری از کسبوکارهای کوچک، خودشان به سراغ تولید محتوا میروند و قدمهای ابتدایی را برمیدارند. این راهحل اگرچه هزینة کمی دارد، اما میتواند انتخابی پرریسک باشد. بهعبارتدیگر، اگر بر مبانی تولید محتوای اثربخش تسلط لازم را نداشته باشید، احتمال اینکه به نتیجة مطلوبی برسید، بسیار پایین خواهد بود. اگر در این زمینه از مشاوران آگاه مشورت و کمک بگیرید، به احتمال زیاد این روش را به شما توصیه نکنند.
رفتن به سراغ متخصصین محتوا یا درواقع برون سپاری محتوا، دومین راهحل برای کسبوکارهاست. در این روش هم باز گزینههای متفاوتی پیش روی شما خواهد بود. از انتخاب یک فریلنسر گرفته، تا همکاری با شرکتهای محتوایی معتبر. هرکدام از این راهکارها مزایا و معایب خودشان را خواهند داشت و لزوماً نه انتخاب اشتباهی هستند و نه درست.
اگر به دنبال راه سومی هستید، درست حدس زدید. راهکار دیگری هم باز وجود دارد. بسیاری از کسبوکارها ترجیح میدهند بهجای برون سپاری محتوا، یک کارشناس محتوای تماموقت داشته باشند. فردی که مثل یک کارمند ثابت، هشت ساعت روز را در شرکت حاضر باشد و نیازهای محتوایی آن را برطرف کند.
مزایا و معایب برون سپاری محتوا
اجازه دهید مباحث بالا را با دقت بیشتری بررسی کنیم و به سراغ جزئیاتشان برویم. ابتدا با برون سپاری و روشهای در دسترس شروع میکنیم، مزیتها و معایب برون سپاری را بررسی میکنیم، و در نهایت سعی میکنیم بهینهترین انتخاب را پیدا کنیم.
1. استخدام یک فریلنسر
بسیاری از کسبوکارها برای جلو بردن بخش محتوا، دست به دامان فریلنسرها میشوند. البته دراینبین پیداکردن یک فریلنسر متخصص کار آسانی نیست. بازار محتوا در سالهای گذشته، به بازار گستردهای تبدیل شده و افراد زیادی هستند که در این بازار فعالیت میکنند. اگر دنبال نیروی دورکار هستید، بهتر است تخصص و نمونه کارهای گذشتة افراد را بررسی کنید. سعی کنید کسی را انتخاب کنید که پیشازاین در زمینة کسبوکار شما فعالیت داشته است. به این شکل، بهتر میتوانید مهارتهای فرد را بررسی کنید و از طرفی هم خیالتان راحت است که نیروی استخدام شده، آشنایی ابتدایی را با فضای کسبوکار شما دارد. به این شکل شانس بیشتری برای موفقیت خواهید داشت.
مشکل دیگری که در دورکاری با آن روبرو هستید، بحث قرارداد کاری با نیروی فریلنسر است. در این مواقع سعی کنید دو سمت قضیه را ببینید. طبیعتاً شما دنبال پایین آوردن هزینههای جاری هستید؛ اما سمت دیگر قضیه هم فردی است که هر روز دارد با مشکلات اجتماعی و اقتصادی متعددی دستوپنجه نرم میکند. هنگامی که فرد متخصصی نگرانیهای شغلی و اقتصادی داشته باشد، خواه ناخواه این نگرانیها روی کیفیت کارش هم اثر خواهد داشت. درنتیجه اگر به یک توافق معقولانه با نیروی دورکار خود دست پیدا کنید، شانس موفقیت بیشتری خواهید داشت.
کار با فریلنسرها خالی از ایراد نیست. اگر نیاز به تولید محتوای منظم و گستردهتری دارید، انتخاب یک نیروی فریلنسر چندان گزینة مناسبی برای شما نیست. به هر جهت نمیتوانید انتظار داشته باشید که آن فرد پیوسته در دسترس باشد و همة زحمت تولید محتوای کسبوکار شما را به دوش بکشد. از طرفی استخدام چند فریلنسر نیز دردسرهای دیگری را به همراه خواهد داشت؛ از مدیریت آنها گرفته، تا هماهنگسازی تیمی که شکل دادهاید. اگر فکر میکنید درگیرشدن با این موارد برایتان سخت و طاقتفرساست، بهتر است به سراغ راهکارهای بعدی برای تولید محتوا برید.
2. همکاری با شرکتهای دیجیتال مارکتینگ و خدمات محتوایی
همکاری با شرکتهایی که خدمات محتوایی ارائه میدهند، نسبت به استخدام فریلنسرها انتخاب کمریسکتری است. مزیت مهم این کار، سپردن کلیه امور محتوایی کسبوکار به یک شرکت واسطه است؛ بهنحویکه دیگر دغدغهای از این نظر ندارید و نیازی هم نیست خودتان به دنبال جذب و انتخاب فریلنسر مناسب باشید. البته همچنان پیداکردن یک شرکت معتبر که بتواند بار محتوایی کسبوکار شما را به دوش بگیرد، کار سادهای نیست. در این مرحله بهتر است نمونه کارهای متعددی از شرکتها ببینید و از تجربة دیگران کمک بگیرید. در صورت شکلگرفتن همکاری نیز، ابتدا با یک قرارداد کوتاهمدت شروع کنید. به این شکل میتوانید با اطمینان بیشتری عمل کنید و ضریب خطای انتخابتان را پایین بیاورید.
ایراد اصلی شرکتهای دیجیتال مارکتینگ و خدمات محتوایی چیزی نیست جز گسترة کاری آنها. طبیعتاً آژانسهای تبلیغاتی، کمتر به پیشنهادهای کاری نه میگویند. این امر، به همراه کارکردن در یک فضای کاری گسترده و حوزههای مختلف، گاهی باعث پایین آمدن کیفیت فنیِ مقالهها میشود. البته اگر به سراغ آژانسهای معتبر بروید نگرانی کمتری خواهید داشت. آژانسهای معتبر و باسابقه، این مسئله را اغلب به کمک کارفرما یا استخدام مشاور حل میکنند و کیفیت کار بالاتری دارند. در کل برای شرکتهایی که از آبوگل درآمدهاند و توان اقتصادی بیشتری دارند، انتخاب شرکتهای خدمات محتوایی گزینة بهتری است.
استخدام کارشناس محتوا؛ راهی مطمئن اما پرخرج!
آخرین گزینهای که روی میز خواهید داشت، استخدام یک کارشناس محتوای تماموقت است. این انتخاب برای شرکتهای بزرگتر گزینة مناسبی است؛ شرکتهایی که نیاز به خدمات محتوایی گستردهای دارند و روی محتوای خود حساب ویژهتری هم باز میکنند. البته نباید هزینههای نیروی انسانی را فراموش کرد. با استخدام یک نیروی تماموقت، اولازهمه متعهد میشوید که حقوق و مزایای او را تأمین کنید. فراهمکردن امکانات کاری مناسب، مانند یک لپتاپ، میز، صندلی، و اتاق مجزا نیز از مواردی است که باید از قبل دربارهشان فکر کنید و تصمیم بگیرید.
مسئلة دیگری که شرکتها در استخدام یک کارشناس محتوایی تماموقت با آن روبرو هستند، نداشتن شرح وظایف مشخص است. معمولاً کارفرما انتظارهای مختلف و متعددی از یک کارشناس محتوا دارد که در شرح وظایف این فرد نمیگنجد. همین مسئله ممکن است منجر به ایجاد اختلافنظر شود. اگر به فکر استخدام چنین فردی هستید، بهتر است از قبل با شرح وظایف یک کارشناس محتوا آشنایی داشته باشید.
کارشناس محتوا یا برون سپاری محتوا؟ مسئله این است!
یکبار دیگر به مرور موارد گفته شده بپردازید. این بار، شرایط کلی کسبوکار خود را هم در نظر بگیرید. نکتهای که وجود دارد، برتری نداشتن هیچ یک از موارد بالا بر دیگری است. اینکه برای بخش محتوایی خود به فکر استخدام کارشناس محتوا باشید یا به برون سپاری آن فکر کنید، بستگی به استراتژیهای کلان شما دارد و میزان هزینه و وقتی که حاضرید صرف کنید. پیشنهاد میکنیم برای حل شدن مشکل، یکبار برای همیشه، کاغذی روی میز بگذارید و متناسب با کسبوکار خود، مزایا و معایب هرکدام از راههای بالا را بررسی کنید. به این شکل میتوانید به نتایج شفافتری برسید و مشکل را بهسادگی حل کنید. اگر هم به دنبال همکاری با یک آژانس تبلیغاتی معتبر هستید، میتوانید روی کمک مرکزسایت حساب ویژه باز کنید. متخصصین مرکزسایت میتوانند در امور مختلف مرتبط با حوزه محتوا، به شما و کسبوکارتان کمک کنند و نتایج خوبی برایتان رقم بزنند.