سئوی محتوا چیست؟ چگونه یک محتوای سئو شده تولید کنیم؟

ما برای کاربر تولید محتوا می‌کنیم یا برای موتورهای جستجو؟ راه ورود کاربر به سایت ما چیست؟ چطور می‌توانیم ورودی ارگانیک خود را افزایش دهیم؟ همه این‌ها، سؤال‌هایی هستند که در بسیاری از مواقع، ذهن تولیدکنندگان محتوا و صاحبان کسب‌وکارها را به خود مشغول می‌کنند. جواب درست به این نوع سؤالات، این است که هدف ما از تولید محتوا به طور معمول، جذب کاربر و افزایش فروش است. مسیر ورود به این هدف نیز از موتورهای جستجو می‌گذرد. ما برای کاربر می‌نویسیم؛ اما کاربر از طریق موتورهای جستجو است که محتوای ما را پیدا می‌کند. در نتیجه باید علاوه بر مفید محتوا بودن برای کاربر، حواسمان به بهینه‌سازی آن برای موتورهای جستجو هم باشد. این فاکتور، همان چیزی است که معمولاً به‌عنوان «سئوی محتوا» شناخته می‌شود. در ادامة این مطلب، به معرفی سئوی محتوا می‌پردازیم و نکته‌های ضروری برای تدوین یک محتوای سئو شده را بررسی می‌کنیم.

‌‌‌

منظور از بهینه سازی محتوا چیست؟

برای اینکه بتوانیم از سئوی محتوا حرف بزنیم، اول باید یک تعریف دقیق از آن داشته باشیم. خود کلمه SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است که در زبان فارسی می‌توان آن را «بهینه‌سازی برای موتورهای جستجو» ترجمه کرد. پس وقتی صحبت از سئوی محتوا می‌شود، هدفمان بهینه سازی محتوا برای موتورهای جستجو است. به‌نحوی‌که محتوای ما توسط گوگل – یا سایر موتورهای جستجو – به رسمیت شناخته شود، و به‌مرور در صفحه نتایج جایگاه خوبی پیدا کند. این کار با رعایت یک سری اصول اولیه و لحاظ‌کردن نکات لازم در متن اتفاق می‌افتد. نتیجه رعایت کردن آن اصول، بالا آمدن محتوای شما در نتایج گوگل و گرفتن رتبه بهتر خواهد بود.

چرا به بهینه سازی محتوا نیاز داریم؟

بر اساس آمارهای جهانی، به‌صورت ماهانه بیش از 70 میلیون بلاگ پست در سایت‌های وردپرسی منتشر می‌شود. به این آمار، باید سایت‌های غیر وردپرسی و محتوای منتشر شده در دیگر صفحات سایت‌ها را هم اضافه کرد. مشخص است که با کمی حساب و کتاب، احتمالاً به عدد شگفت‌انگیزتری دست پیدا کنیم. اینجاست که بهینه‌سازی محتوا برای موتورهای جستجو اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. هر محتوای تازه‌ای که در دنیای وب منتشر می‌شود، برای گرفتن جایگاه بهتر، نیاز به بهینه‌سازی یا همان سئوی محتوا خواهد داشت.

این که در چه زمینه‌ای مشغول به کار هستید و چه محتوایی را در فضای نت منتشر می‌کنید تفاوت چندانی در ماجرا ایجاد نمی‌کند. درهرصورت، محتواهای زیادی مشابه مطالب شما در اینترنت پیدا می‌شود که اگر بخواهید از آن‌ها پیشی بگیرید، باید اصول سئوی محتوا را بدانید. در ادامه به سراغ این اصول و نکات مهم در یک محتوای سئو شده می‌رویم.

چگونه یک محتوای سئو شده تولید کنیم؟

نکته‌ای که معمولاً در بهینه‌سازی محتوا فراموش می‌شود، رعایت تناسب بین تولید محتوای کاربرپسند و محتوای موردپسند موتورهای جستجو است. حواستان با شد که منظور از سئوی محتوا، آماده‌سازی آن برای موتورهای جستجو نیست. بلکه در این سنجش باید نقش مخاطب را نیز در نظر بگیرید. در ادامه، نکاتی را مطرح می‌کنیم که با رعایت آن‌ها می‌توانید یک محتوای سئوشدة خوب داشته باشید.

یک: کلمه کلیدی مناسب را پیدا کنید!

نخستین قدم در تولید یک محتوای بهینه شده، استفاده از کلمه کلیدی مناسب است؛ عبارتی که بدانید مخاطبان شما آن را جستجو می‌کنند تا به جواب سؤال خود برسند. جواب سؤال مخاطب، باید در محتوای شما موجود باشد. برای مثال اگر مخاطب شما به دنبال چیستی سئوی محتوا باشد، احتمالاً سؤالش را این‌طور مطرح می‌کند: «سئوی محتوا چیست؟». در چنین حالتی، شما باید کلمه کلیدی و اصطلاحاً کیوردی مرتبط و متناسب با همین عبارت انتخاب کنید.

در مواردی که بین چند عبارت کلیدی تردید دارید، می‌توانید از ابزارهای تحقیق کلمه کلیدی کمک بگیرید. Google trends، KWfinder، MOZ، Semrush و Jetseo از جمله ابزارهایی هستند که می‌توانید از آن‌ها برای تحقیق کلمه کلیدی بهره ببرید.

دو: استراتژی مشخصی برای تولید محتوای خود داشته باشید

صرف تحقیق کلمه کلیدی برای تولید یک محتوای اثربخش کافی نیست. وقتی تصمیم به تولید محتوای گسترده می‌گیرید، باید حواستان به استراتژی محتوایی هم باشد. باید پیوستگی مطالب را حفظ کنید و بدانید هدفتان از این فعالیت محتوایی چیست. برای مثال اگر هدفتان فروش یک محصول باشد، استراتژیتان ممکن است بالا آمدن در چند کلمه کلیدی خاص باشد. نتیجه اینکه ابتدا ابرِ کلمات خود را حول آن کلمات شکل می‌دهید؛ سپس موضوعات خود را حول همان ابر کلمات تعریف می‌کنید. به این طریق می‌توانید با لینک‌سازی داخلی، اعتبار مقاله‌های خود را بیشتر کنید، و کاربر را به یک لندینگ‌پیج خاص یا صفحة خرید آن محصول هدایت کنید.

اگر هدفتان تمرکز بر روی ترندهای روزانه است، باید هر روز فضای جامعه و شبکه‌های مجازی را رصد کنید و ببینید جستجوی کاربران حول محور چه کلماتی می‌چرخد. سپس برای جوابگویی به آن سؤالات وارد عمل شوید و محتوای مناسب را تولید کنید.

سه: نوبت به تولید محتوا می‌رسد

سومین قدم در بهینه‌سازی محتوا، تولید یک محتوای استاندارد و اثربخش است. در این مرحله، شما موضوع مقاله را دارید. مخاطب فرضی خود را هم دارید. با سؤال‌های احتمالی این مخاطب فرضی نیز آشنا هستید. پس وقتش رسیده دست به کیبورد شوید و محتوایی تولید کنید که پاسخ این سؤال‌ها را در خود داشته باشد. در مرحلة تولید محتوا فراموش نکنید ما برای مخاطب می‌نویسیم. البته در مرحلة تولید محتوا باید نکات دیگری را هم رعایت کنید که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

الف – استفاده از عنوان و سر تیترهای مناسب

سعی کنید از کلمه کلیدی اصلی و مترادف‌های آن در عنوان‌ها و تیترهای مقاله خود استفاده کنید. نحوة برخورد کاربران با محتوا، در برخورد اول اسکن چشمی آن است. اگر از تیترهای مناسبی استفاده کرده باشید، احتمال اینکه کاربر را در صفحه نگه دارید و به او اطمینان خاطر بدهید که جواب سؤالش را دارید، افزایش پیدا می‌کند.

ب – از کلمات کلیدی مترادف بهره ببرید

در محتوای خود باید علاوه بر کلمه کلیدی اصلی، از یک سری کلمات کلیدی مترادف نیز استفاده کنید. این مترادف‌ها را می‌توانید از پیشنهادهای گوگل (suggestion Google) پیدا کنید. همچنین می‌توانید از عبارت‌های مشابه گوگل (LSI Google) کمک بگیرید. این کار باعث می‌شود محتوای عمیق‌تری داشته باشید. البته استفاده از تمامی این کلمات الزامی نیست و صرفاً باتوجه‌به فضای محتوای خود باید از آن‌ها بهره ببرید.

 ج – اهمیت خوانایی را فراموش نکنید

محتوایی که تولید می‌کنید، برای مخاطب تولید شده است. پس باید هر کاری بکنید که مخاطب شما احساس راحتی بیشتری داشته باشد. یکی از این کارها اهمیت‌دادن به خوانایی متن‌هاست. به جمله‌بندی‌ها، استفاده از علائم نگارشی مناسب و املای کلمات دقت کنید. از نیم‌فاصله استفاده کنید. مفاهیم بلند را بشکنید و جمله‌های کوتاه را به کار ببرید. اهمیت پاراگراف‌بندی و استفادة به‌جا از تصاویر را فراموش نکنید. اگر انجام این موارد برایتان سخت است، حتماً از یک کارشناس محتوای خبره و یا یک ویراستار کمک بگیرید.

اگر امکان استفاده از اینفوگرافی و تصاویر مفهومی را دارید، حتماً انجامش دهید. ترکیب متن و ویدئو نیز باعث جذاب‌تر شدن متن و ماندگاری بیشتر کاربر در صفحه می‌شود.

نکتة دیگری که کمتر در صفحات وب فارسی موردتوجه قرار می‌گیرد، بحث جاستیفای و تراز کردن متن است که در وردپرس به‌راحتی انجام می‌شود. کافی است پس از بارگذاری محتوا، کل متن را انتخاب کنید (داخل صفحه پیش‌نویس کلیدهای ترکیبی ctrl+A را بزنید)، سپس کلیدهای ترکیبی Shift+Alt+J را فشار دهید! به همین سادگی. این کار به خوانایی متن کمک می‌کند و باعث می‌شود متن چشم‌نوازتری داشته باشید.

چهار: از افزونه یوست سئو کمک بگیرید.

اگر برایتان سخت است که محتوای سئو شده تولید کنید و دچار وسواس می‌شوید، می‌توانید از افزونه‌های وردپرس کمک بگیرید. یکی از این افزونه‌ها یوست سئو (Yoast SEO) نام دارد که جزء معروف‌ترین‌های بازار هم به‌حساب می‌آید. زمانی که از یوست استفاده می‌کنید، با مشخص‌کردن کلمه کلیدی اصلی، این افزونه شروع به آنالیز متن شما می‌کند. سپس نکات مثبت و منفی آن را برایتان لیست می‌کند. لیست نکات منفی و مثبت را می‌توانید در پایین بخش انتشار مطلب ببینید و طبق راهنمایی‌های آن، مشکلات متن را رفع کنید.

اگر حداکثر نکات سئوی محتوا را رعایت کرده باشید، چراغ افزونه یوست سبز خواهد بود. اگر صرفاً چند ایراد جزئی داشته باشید، این چراغ به رنگ نارنجی در خواهد آمد؛ و اگر ایرادهای فراوانی به آن وارد باشد، چراغ یوست قرمزرنگ شده و به حالت هشدار در می‌آید. البته نکتة مهم اینجاست که یوست صرفاً یک ابزار کمک‌کننده است. سبزشدن چراغ یوست به معنای تأیید سئوی متن نیست و بیش از اندازه هم نباید به این افزونه وابسته شد.

پنج: اهمیت لینک‌دهی در سئوی محتوا

یکی از معیارهای گوگل برای اعتبارسنجی محتوای شما لینک‌دهی آن است. این مسئله، هم شامل لینک‌دهی داخلی می‌شود و هم خارجی.

لینک‌دهی داخلی

زمانی که شما به صفحات داخلی سایت خودتان لینک می‌دهید، اصطلاحاً آن را لینک داخلی (Internal Link) می‌نامند. این لینک‌ها در درجة اول کاربر را راهنمایی می‌کند که در کنار این مقاله، می‌تواند سری به صفحات دیگر سایت شما هم بزند؛ صفحاتی که احتمالاً برایش مفید خواهد بود. در کنار کاربر، گوگل نیز با چک کردن شبکة لینک‌دهی شما، به صفحات ارزشمند سایت شما پی می‌برد و بخشی از اعتبار سئویی این مقاله را به مقالة لینک شده می‌بخشد. به‌خصوص اگر این لینک موردتوجه کاربر قرار بگیرد.

لینک‌دهی خارجی

زمانی که شما به سایت دیگری لینک می‌دهید، اصطلاحاً آن را بک‌لینک یا لینک ورودی (Inbound Link) می‌نامند. لینک‌دهی خارجی اگر بر پایة استانداردهای مشخصی انجام شود، روی نظر کاربر تأثیر ویژه‌ای می‌گذارد. برای مثال لینک دادن به یک سایت مرجع، نشان‌دهندة مستند بودن و قابل‌اعتماد بودن مطلب شماست.

نکته دیگر اینکه اگر از سایت دیگری به مطالب شما لینک داده شود، گوگل بر اساس پیشنهاد شما مطلب شما، به آن اعتبار سئویی بیشتری می‌دهد و آن را در نتایج جستجویی مشابه بالاتر از رقیبانتان قرار خواهد داد.

لینک سازی در صفحات وب، مسئلة مهمی در امر سئوی محتواست که نیاز به یک استراتژی از پیش تعیین شده دارد. باید مشخص کنید صفحات مادر شما چه صفحاتی هستند و ترجیح می‌دهید کلمات کلیدی اصلی خود را صرف چه صفحاتی کنید. برای مثال اگر هدفتان فروش یک محصول است، با نوشتن یک توضیح محصول خوب، می‌توانید آن را به یک صفحه اصلی تبدیل کنید و سپس ابر کلمات و شبکه لینک‌سازی خود را حول آن محتوا تعریف کنید. به این شکل هرچقدر مقاله‌های دیگرتان در رتبه‌بندی گوگل موردتوجه قرار گیرد، بخشی از اعتبار آن به صفحة هدفتان می‌رسد؛ چیزی که دقیقاً مطلوب شماست.

شش: اهمیت فراخوانی عمل یا CTA در بهینه‌سازی محتوا

وقتی مقاله‌ای در بستر اینترنت تولید می‌کنید، طبیعتاً هدفی از انتشار آن دارید. این هدف می‌تواند هدایت کاربر در یک سفر مشتری (Customer Journey) مشخص باشد یا اینکه او را به اقدامی دیگر تشویق کند. برای مثال عضویت در خبرنامة ایمیلی، هدایت شدن به صفحة خرید یا جذب شدن به جزئیات یک محصول می‌تواند از اهداف یک محتوای ایدئال باشد.

این اقدام به عمل را می‌توانید به‌صورت زیرپوستی در بینابین محتوا داشته باشید یا اینکه آن را به بخش نتیجه‌گیری موکول کنید. به هر جهت هر محتوا بدون داشتن اقدام به عمل، یک محتوای مرده و بدون روح است.

جمع‌بندی؛ سئوی محتوا را دریابید.

سئوی محتوا نقش مهمی در توزیع محتوا دارد. زمانی که شما محتوایی تولید می‌کنید، آن را برای کاربر می‌نویسید. اما اینکه چطور محتوا را به دست کاربر برسانید (درواقع توزیع کنید)، به سئوی محتوا و بهینه‌سازی آن برای موتورهای جستجو برمی‌گردد. زمانی که کاربر سؤالی را گوگل می‌کند، دوست دارید محتوای شما به‌عنوان پاسخ در بین رتبه‌های گوگل باشد. این مسئله وقتی اتفاق می‌افتد که سئوی محتوا را به‌خوبی رعایت کرده و فاکتورهای موردنیاز را داشته باشید.

اگرچه بهینه‌سازی محتوا چندان هم پیچیده نیست، اما نیاز به دانش فنی مناسبی دارد؛ به‌خصوص وقتی پای سئوی تکنیکال نیز به میان می‌آید. به همین خاطر برون‌سپاری بخش محتوا و ایضاً سئوی سایت یک راه ساده‌تر و مناسب‌تر برای بالا آمدن در نتایج گوگل است. اگر دنبال یک مجموعه قابل‌اطمینان برای برون‌سپاری محتوای خود هستید، می‌توانید روی کمک تیم مرکزسایت حساب ویژه باز کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید از طریق قسمت تماس با ما، با کارشناسان مرکزسایت ارتباط بگیرید. همچنین می‌توانید در بخش نظرات، اطلاعات تماس خود را بنویسید تا در اولین فرصت با شما تماس بگیریم.

سؤالات متداول

از این مطلب چقدر راضی بودید؟

روی ستاره کلیک کنید تا نظرتون ثبت بشه

4.6 / 5. تعداد رای دهندگان: 5

تا حالا امتیازی برای این مطلب ثبت نشده؛ با ثبت نظرتون مارو خوشحال می‌کنید

اگه این پست براتون مفید بود

خوشحال میشیم مارو توی شبکه های اجتماعی دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *