تقویم محتوایی چیست و چگونه تدوین میشود؟
فهرست مطالب
تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوایی، ساختاری است که نشان میدهد فرایند بازاریابی یک کسبوکار به چه صورت پیش میرود. یک تقویم محتوایی به شما کمک میکند تلاشهای خودتان و تیم محتوا و بازاریابی را بهصورت بصری مشاهده کرده و آنها را سازماندهی کنید. این بهترین راه برای مدیریت و هماهنگی برنامههای کمپین با بخش تولید محتوا و تحریریه است.
تقویم محتوایی برای بازاریابان پرمشغله شبکههای اجتماعی، بهعنوان یک عامل نجاتبخش تلقی میشود. در بیشتر مواقع، عجله بهخرجدادن در آمادهسازی و انتشار محتوا، مساوی است با خروجیای پر از اشتباهات تایپی و خطاهایی در لحن رسانهای و مشکلاتی ازاینقبیل. اما هنگامی که پروسه آمادهسازی و انتشار محتوا بر اساس یک زمانبندی دقیق پیش رود، احتمال وجود خطا پایین میآید. منظور از زمانبندی دقیق، یک برنامه زمانی مشخص و دارای جزئیاتی مانند زمان نگارش، ویرایش، و انتشار است.
چه کسانی از تقویم محتوایی استفاده میکنند؟

تقویم محتوایی توسط ناشران مطالب، کسبوکارها، وبلاگنویسان و به طور کل نویسندگان مورداستفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، استفاده از آن برای افراد مشغول در حوزه رسانههای اجتماعی نیز کاربرد دارد؛ زیرا با استفاده از آن میتوانند ترتیب و زمانبندی انتشار پستهای مختلف در رسانهها را مدیریت کنند.
چگونه یک تقویم محتوایی ایجاد کنیم؟
ساخت تقویم محتوایی کار چندان سختی نیست. شاید سادهترین راه ساخت و تدوین یک تقویممحتوایی، رسم یک جدول روی کاغذ باشد که در آن عناوین مطالب را مشخص کردهاید و ردیفهای بعدی را به مواردی مانند تاریخ نگارش، تاریخ ویرایش، تاریخ انتشار، نام نویسنده، حجم مطلب، کلمات کلیدی و غیره اختصاص دادهاید. اما ساخت تقویم با استفاده از ابزارها و لوازم هوشمند، میتواند کار را خیلی سادهتر کند؛ زیرا ویرایش بخشهای مختلف دردسر کمتری دارد و میتوانید بهسادگی، تقویم خود را با اعضای دیگر تیم به اشتراک بگذارید.
ابزارهای کاربردی برای ساخت تقویم محتوایی

با مرور بر چیزی که تا اینجا گفته شد، تقویم محتوایی نمایی کلی از پستهای بلاگ یا شبکههای اجتماعی است که بر اساس تاریخ سازماندهی شده است. این تقویم میتواند از جنس صفحات گسترده (Spreadsheet)، تقویم گوگل (Google Calendar)، یا داشبورد تعاملی (Interactive Dashboard) باشد. در ادامه، هر یک از این موارد را بررسی میکنیم.
صفحات گسترده – Spreadsheet
صفحات گسترده یا اسپردشیت، یکی از ابزارهای مجموعه نرمافزار آفیس است که هم در قالب نسخه آنلاین، و هم به شکل نسخه آفلاین، قابلدسترسی است. با استفاده از چنین ابزاری، میتوانید داشبوردی منعطف برای سازماندهی محتوا و کلیه عوامل مربوط به آن تا لحظه انجام بسازید. همچنین این ابزار در نسخه آنلاین قابلیت اتصال به ابزار بعدی یعنی تقویم گوگل را دارد. در نسخه آنلاین، شما میتوانید به اعضای تیم خود دسترسیهای لازم را بدهید تا بتوانند با سیستم خود، به صفحهای که طراحی کردهاید سر بزنند و در صورت نیاز، تغییراتی ایجاد کنند. برای مثال، میتوانند اتمام یک کار و شروع کار بعدی را در تقویم مشخص کنند.
تقویم گوگل – Google Calendar

تقویم گوگل یا گوگل کلندر یک ابزار پرکاربرد و همهکاره برای برنامهریزی است. هر چیزی که نیاز به برنامهریزی یا یادآوری داشته باشد، از طریق تقویم گوگل قابل برنامهریزی و یادآوری است. از تولد دوستان و اطرافیان گرفته تا ملاقاتهای کاری و تقویم محتوایی، همه را میتوانید در گوگل کلندر ثبت کنید. اطلاعات قابل ورود به تقویم گوگل کاملاً انعطافپذیر هستند و میتوانید هرگونه اطلاعات مرتبط به مطالب یا پروژه موردنظر را در آن وارد کنید.
داشبورد تعاملی – Interactive Dashboard

داشبورد تعاملی یا اینتراکتیو داشبورد، با استفاده از یک عبارت بهخوبی هرچهتمامتر توصیف میشوند: نظم و ترتیب. با استفاده از داشبورد تعاملی، میتوانید یک تقویم ایدئال طراحی کنید. تقویمی که در آن موارد و فاکتورهای مختلف ذکر و مشخص شدهاند؛ مواردی مانند: وظایف افراد تیم بهصورت تفکیک شده، زمان و تاریخ شروع و پایان وظایف، حجم کار نهایی، مقدار دستمزد افراد، و غیره. از معروفترین و بهترین داشبوردهای تعاملی میتوان به ترلو (Trello) و آسانا (Asana) اشاره کرد.
برای ساخت تقویم محتوایی به چه اطلاعاتی نیاز داریم؟

پاسخ این سؤال باتوجهبه نوع کسبوکار، وظایف تیم محتوا و مواردی ازایندست تعیین میشود؛ اما بهطورکلی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عناوین مطالب؛
- تاریخ و زمان انتشار مطالب در شبکههای اجتماعی یا بلاگ سایت؛
- مشخصات حساب کاربری یا دامنه وبسایتی که مطلب در آن منتشر میشود؛
- جنس محتوایی که قرار است در پلتفرم موردنظر به اشتراک گذاشته شود (مانند عکس، فیلم، فایل صوتی و غیره
- در صورت انتشار در سایت، تگ مطالب، و در صورت انتشار در سوشال مدیا، هشتگهایی که قرار است برای مطالب و پستها استفاده شوند؛
- کلیدواژههایی که باید در متن استفاده شوند؛
- تعداد کلمات یا هر فاکتور دیگری که در نهایت دستمزد آن کار را مشخص میکند؛
- نام نویسندگان و تولیدکنندگان محتوا.
بدیهی است که برای مشخصکردن برخی از این موارد، نیاز به اطلاعاتی درباره کسبوکار، شبکههای اجتماعی آن، جامعه مخاطبین و مواردی ازایندست دارید. برای مثال، باید بدانید که دنبالکنندگان صفحه اینستاگرامی کسبوکار مدنظر، چه تعداد پست در هفته را دوست دارند و چه تعدادی ممکن است برای آنها آزاردهنده باشد. بعد از بهدستآوردن چنین اطلاعاتی، میتوانید تاریخ و زمان انتشار مطالب را تعیین کنید.
مراحل ساخت تقویم محتوایی برای سوشال مدیا
اگر قصد دارید برای شبکههای اجتماعی یک برند یا کسبوکار تقویممحتوایی طراحی کنید، بهتر است که از یک برنامه مشخص پیروی کنید و مرحلهبهمرحله پیش بروید. در ادامه، به بررسی و بحث درمورد مراحل لازم برای طراحی تقویم محتوایی شبکههای اجتماعی پرداختهایم.
1- سازماندهی سوشال مدیا و محتوای تولیدی

برای رسیدگی به این مرحله، ابتدا باید تصویر واضحی از حسابهای کاربری کسبوکار مدنظر در شبکههای اجتماعی داشته باشید. پس در مرحله اول، باید فهرستی دقیق از حسابهای کاربری تهیه کنید. برای مثال، ممکن است برند موردنظر یک صفحه لینکدین، یک صفحه اینستاگرام، و یک کانال تلگرامی داشته باشد.
سپس نوبت به تعیین تعداد پستهایی میرسد که قرار است در هفته یا ماه منتشر شوند. در این نقطه، باید به طور دقیق تعیین کنید که چه تعداد پست و محتوا برای هریک از این حسابهای کاربری لازم است. تعیین این مورد، باید باتوجهبه سلیقه و راحتی دنبالکنندگان شبکههای اجتماعی صورت بگیرد. بهعبارتدیگر، باید به دنبال سرنخهایی باشید که به شما نشان دهند ریتم و زمان انتشار پستهای شبکههای اجتماعی شما، چگونه بر نرخ تبدیل و تعامل کاربرانتان تأثیر میگذارد.
2- انتخاب پلتفرمهای موردنظر و ترکیب محتوا

تصمیمگیری درباره نوع محتوا یا ترکیب مواردی که باید پست شوند، بخش مهمی از استراتژی محتوایی شبکههای اجتماعی است. همچنین یکی از مهمترین اقدامات در زمینه ایجاد تقویم محتوایی است. دو فرمول استاندارد برای ترکیب محتوا عبارتاند از:
قانون یکسوم شبکههای اجتماعی
این قانون، کل پستها و محتوای تولیدشده را به سه قسمت تقسیم میکند. سپس وظیفه هر قسمت را تعیین میکند: یکسوم از پستها باید کسبوکارتان را تبلیغ کند؛ یکسوم دیگر نیز، باید شامل محتوای منتخب از رهبران فکری صنعت فعلی باشد. یکسوم آخر نیز باید شامل تعامل شخصی شما با فالوورها باشند.
قانون هشتاد – بیست
طبق این قانون، هشتاد درصد از پستهای شما باید برای اطلاعرسانی، آموزش یا سرگرمی باشد و تنها بیست درصد از پستهای شما میبایست شامل تبلیغ و عرضه مستقیم کسبوکارتان شود.
3- تعیین مواردی که تقویم محتوایی باید شامل آنها باشد
هیچ دو تقویمی شبیه به یکدیگر نیستند. برای مثال صاحب یک کسبوکار کوچک که به ساخت و انتشار پستهای سوشال مدیا خود میپردازد، فرایند کاری سادهتری نسبت به یک برند بزرگ یا یک تیم دیجیتال مارکتینگ دارد.
برای ایجاد تقویم محتوایی، باید اطلاعات و عملکردهایی را که برای شما مهم هستند را ترسیم کنید. بهطورکلی ایده خوبی است که با جزئیات اولیه همانند موارد زیر شروع کنیم:
- پلتفرم انتشار محتوا
- تاریخ انتشار مطالب
- زمانبندی انتشار محتوا
- محتوای تصویری (برای مثال ویدئو، عکس، اینفوگرافیک، گیف و غیره)
همچنین ممکن است نیاز به اضافهکردن جزئیات بیشتری باشد:
- تعیین قالب مخصوص محتوایی که در پلتفرم منتشر میشود (پست فید اینستاگرام، استوری، ریلز، نظرسنجی، لایو، تبلیغات و آگهی، پست قابلخرید و غیره)
- استفاده از روند پست گذاری همیشگی یا کمپین (برای مثال کمپین لانچ محصول و موارد اینچنینی)
- هدفگذاری منطقهای و واردکردن تگ محل انتشار محتوا
4- از تیم خود بخواهید محتوا را ارزیابی و بررسی کنند و نسبت به آن بازخورد دهند

یک تقویم محتوایی زمانی مؤثر و کاربردی حساب میشود که برای تمامی افرادی که قرار است از آن استفاده کنند مؤثر واقع شود. در نتیجه، بهتر است از اعضای تیم تولید محتوا و تحریریه و ذینفعان پروژه، بازخورد بگیرید تا مطمئن شوید تقویم محتوایی شما نیازهای همه را برآورده میکند.
همانطور که از تقویم محتواییتان استفاده میکنید، احساسی که از کارکردن با آن دارید را برای خودتان مورد ارزیابی قرار دهید و از تیمتان هم بخواهید که بازخوردهایشان را به شما ارائه کنند. اگر استفاده از آن به نظر سخت و دشوار میآید، شاید نیاز باشد که تعدادی از جزئیات کار کاهش پیدا کنند. یا شاید نیاز باشد که مقداری از جزئیات کار افزایش پیدا کنند و چند سطر و ستون به آن اضافه شود.
در پایان این مرحله، تیم باید به یک قالب مناسب و کاربردی تقویم محتوایی رسیده باشد؛ بهگونهای که جدیدترین عضو تیم نیز قادر به درک آن باشد.
سخن پایانی
ساخت و تدوین تقویم محتوایی، پروسهای است که شاید کمی سخت، خستهکننده و یا طولانی باشد. ممکن است در ساخت آن، چند بار شکست بخورید و مطالب طبق زمانبندیای که انتظار دارید آماده نشوند. ممکن است اعضای تیم محتوا، هنگام کار با تقویم گیج شوند. اما همه این موارد، باید با دقت بررسی شوند و ایراد کار پیدا شود؛ تنها در این صورت است که میتوانید به یک ساختار ایدئال برسید و تقویمی طراحی کنید که منجر به نظم گرفتن همه چیز شود. پیشآمدن مشکلات و ناهماهنگیها، نباید شما را از تدوین تقویم محتوایی ناامید کند؛ چرا که نداشتن تقویم و زمانبندی صحیح، مشکلات بزرگتری به وجود میآورد.
اگر در تدوین استراتژی و تقویم محتوایی برند خود نیاز به کمک دارید، میتوانید از متخصصان مرکزسایت در این زمینه کمک بگیرید. همچنین میتوانید در بخش نظرات، پرسشهای خود را مطرح کنید و یا از طریق بخش تماس با ما، با کارشناسان مرکزسایت تماس بگیرید.