تولید محتوا و تفاوت بین کپی رایتر و کارشناس تولید محتوا
وقتی نوبت به محتوا میرسد و صاحبان مشاغل مختلف به خدمات اهالی محتوا نیاز پیدا میکنند، ممکن است که هنگام تحقیق و بررسی مشاغل مرتبط به حوزه محتوا کمی گیج شوند و بعضی از این مشاغل را با یکدیگر اشتباه بگیرند. تولید محتوای متنی و نوشتن متن تبلیغاتی که هر یک از آنها به ترتیب توسط کارشناس تولید محتوا و کپیرایتر انجام میشوند، گاهی اوقات شباهتهایی در زمینه وظایف شغلی دارند؛ وجود همین شباهتهاست که باعث میشود این دو شغل اغلب بهجای یکدیگر اشتباه گرفته شوند.
در ادامه این مطلب، به بررسی وظایف هر یک از این پستها میپردازیم و پس از آن، اهداف و رویکردهای آنان در زمینههای مختلف را بررسی میکنیم. شناخت مشاغل حوزه محتوا و بررسی خروجی کار شاخههای مختلف، به شما کمک میکند بدانید در هنگام نیاز به هر نوعی از محتوا، به دنبال چه متخصصی بگردید.
تفاوتهای اساسی کارشناس تولید محتوا با کپیرایتر چیست؟
کپیرایتری و تولید محتوای متنی تشابهات زیادی دارند و گاهی حتی زیرمجموعه یکدیگر قرار میگیرند. اما میان این دو پست، تفاوتهای اساسی و مهمی وجود دارد که باعث میشوند مسیر این دو شغل گاهی از یکدیگر جدا شود.
تفاوت طول متن کپیرایتر و کارشناس تولید محتوا
معمولاً طول نوشته، در متن نوشته شده توسط کپیرایتر کمتر و کوتاهتر است؛ چراکه کپیرایتر بدون هیچگونه حاشیهای مستقیماً به فروش یک محصول اشاره میکند و مستقیماً ذهن کاربر را برای فروش محصول یا استفاده از خدمات درگیر میکند.
این در حالی است که کارشناس تولید محتوا به مسائل و ابعاد مختلفی میپردازد، و توضیحات لازم پیرامون هر یک از آنها را در اختیار کاربر میگذارد و تا حد ممکن به کلیه سؤالات کاربر پاسخ میدهد؛ به این واسطه با متن طولانیتری در محتوای تولید شده توسط کارشناس تولید محتوا روبرو هستیم.
تفاوت اهداف کپیرایتر و کارشناس تولید محتوا
هدف کپیرایتر از نوشتن متن، مبتنی بر فروش و افزایش فروش کسبوکار است؛ درحالیکه کارشناس تولید محتوا هدفی مبتنی بر ایجاد تعامل با کاربران و مشتریان یک کسبوکار دارد. هر دوی این مشاغل برای اهداف بازاریابی مینویسند اما هدف فروش در کپیرایتینگ بیشتر به چشم میخورد. درحالیکه کارشناس تولید محتوا برای اهداف چندگانهای مینویسد.
محتوای تولید شده توسط کارشناس تولید محتوا تخصصی است و در میانه راه، جهتگیری و فراز و نشیبهای متعددی را در خود دارد؛ دوستانهتر است و ابعاد سرگرمی و تعاملی را با خود به همراه دارد. اما هدف نگارش متن در کپیرایتینگ از ابتدا کاملاً مشخص است: وسوسه کردن کاربران به استفاده از خدمات یک کسبوکار و یا خرید محصول و افزایش فروش.
در نهایت هدف کپیرایتر از نوشتن متن، فروش یک محصول، استفاده کاربر از خدمات یا محصولات و تبدیل یک مشتری با استفاده از یک فراخوان واضح است که به یک عمل مشخص همچون دکمه “اکنون بخرید” ختم میشود. درحالیکه نوشتن محتوا توسط کارشناس محتوا فرایند ظریفتری را طی میکند که هدف از آن جذب مخاطب، دادن آگاهی به او، و ایجاد وفاداری در مشتریان قدیمیتر است.
تفاوت محل انتشار متن کپیرایتر و کارشناس تولید محتوا
متنی که کپیرایتر مینویسد، بهخاطر کوتاهی و اشاره مستقیم به فروش یک محصول یا استفاده از نوعی خدمات خاص، روی بیلبوردهای تبلیغاتی جهان فیزیکی یا بنرهای تبلیغاتی شبکههای اجتماعی قرار میگیرد. نمونههای دیگری از کار کپیرایترها را میتوانید در متون نوشته شده در فرمهای تماس و تولید لید (سرنخ) – lead generation ببینید.
اما محتوای تولید شده توسط کارشناسان تولید محتوا، به دلایل مختلفی در پلتفرمهایی مانند بلاگ سایتها، صفحات لینکدین، فیسبوک و غیره منتشر میشوند و به دست جامعه مخاطبین میرسند. دلایلی مانند: طول بیشتر محتوا، هدف نویسندگان (دریافت اینگیجمنت و تعامل کاربران با کسبوکار)، هدف مخاطبین از مطالعه متن (افزایش آگاهی و دریافت پاسخ سؤالاتشان)، و غیره.
در ادامه به تعدادی از محلهای پیشفرض انتشار متنهای تولید شده توسط کپیرایتر و کارشناسان محتوا اشاره میکنیم:
نمونههایی از محل انتشار کپیرایتینگ:
- کپی وبسایت
- صفحات فرود سئو
- کپی تبلیغاتی
- ایمیلهای فروش
- ایمیل مستقیم
- تبلیغات آنلاین پولی یا تبلیغات شبکههای اجتماعی
- برچسبها
- بروشورها
نمونههایی از محتوانویسی:
- وبلاگها
- پستهای رسانههای اجتماعی فاقد دستمزد (غیر-سودده یا Non-Profitable)
- کتابهای الکترونیکی (E-books)
- آگهیهای تبلیغاتی
- مطالعات موردی (Case Study)
مهارتهای موردنیاز کپیرایتر برای نوشتن متن تبلیغاتی
چشم تیزبین
داشتن چشمانی تیزبین و البته مهارت کافی در زبان و ادبیات، از اساسیترین مهارتهای یک کپیرایتر هستند. منظور از چشمان تیزبین، این است که کپیرایتر بتواند اشتباهات متن خود را متوجه شود و آنها را تصحیح کند. یک کپیرایتر باید بتواند ویراستار و تصحیحکننده متن خود باشد. همه متنهای تبلیغاتی نوشته شده، پیش از ارسال برای مشتری باید تا حد ممکن بدون خطا و اشتباه باشند. البته که وجود ویراستار برای هر نوع محتوایی لازم است؛ اما بهتر است متن در نگارش اولیه خود کمترین خطا را داشته باشد تا ویراستار مجبور به تغییر اساسی بخشهای مهم متن نشود.
دایره واژگان گسترده
داشتن یک دایره واژگان گسترده برای یک کپیرایتر بسیار مهم و البته مفید است. دانستن و بهیادداشتن کلمات متنوع و متعدد برای توضیح یک مفهوم، به کپیرایتر کمک میکند مفاهیم را متناسب با فهم مخاطب و در خلاصهترین حالت ممکن بیان و منتقل کند. آشنایی با لغاتی که به طور روزمره وارد زبان میشوند، مانند لغاتی که قشر جوان استفاده میکنند، میتواند بسیار کاربردی باشد.
خیلی خوب است که کپیرایتر بهجای کلمات رایج و همیشگی، کلمات متنوعی برای انتقال یک مفهوم داشته باشد. بااینحال، در برخی موارد عاقلانه است که به کلمات آزموده شده پایبند باشد. انتخاب اینکه در چه زمان از چه نوع زبان و کلماتی استفاده شود، کاملاً به عهده کپیرایتر است و نیاز به شناخت شخصیت برند، پرسونای مخاطب و مواردی ازایندست دارد.
حس کنجکاوی قوی
یک کپیرایتر حرفهای برای اینکه بتواند متن قانعکنندهای بنویسند، باید برای دانستن و بهدستآوردن اطلاعات بیشتر مشتاق باشد. کنجکاوی شاید بیش از اینکه یک مهارت باشد، یک ویژگی شخصیتی است؛ اما در زمینه کپیرایتینگ، باید منجر به تلاش و جستوجوی بیشتر شود. بهعبارتدیگر، کپیرایتر باید به دنبال کشف ویژگیها، مزایا و نقطهنظرات حیاتی منحصربهفرد محصول یا خدمات باشد و بتواند آنها را با بهترین و مناسبترین کلمات به مشتری و مخاطب ارائه کند.
برخورداری از توانایی درک دیدگاههای مختلف
بهعنوان یک کپیرایتر، بسیار مهم است که شخص بتواند خود را بهجای خریدار قرار دهد. کپیرایتر باید بتواند مشتری را متقاعد کند که خرید یا استفاده از محصول یا خدماتی که متن تبلیغاتی برای آن نوشته میشود، به نفع اوست. او باید بتواند خود را بهجای افرادی با تجربیات و نقشهای اجتماعی مختلف قرار دهد، و بعد بررسی کند که در چنین شرایطی چه نوع توضیحاتی میتواند او را به خرید محصول و یا استفاده از خدمات تشویق کند.
مهارت کافی در تحقیق
دانستن شیوه صحیح تحقیق و استفاده درست از اینترنت، فرایند تحقیقاتی را سریعتر و آسانتر میکند. داشتن مهارت تحقیقاتی در سطح بالا، در بهبود روابط کسبوکار با مشتری نیز مؤثر است. پرسیدن سؤالات درست از کاربران و مشتریها، به کسبوکار این امکان را میدهد که محصول یا خدمات را از دیدگاهی درونیتر درک کند. چنین کاری باعث ایجاد فرایند فروش مؤثرتری میشود.
مهارت شنیدن و درک مخاطب
بسیار مهم است که توانایی گوشکردن به صحبتهای مشتری در کپیرایتر وجود داشته باشد، تا آنچه مشتری میخواهد را به او ارائه دهد. معمولاً مشتریها خلاصهای از انتظارات یا مشکلاتشان را ارائه میدهند و خبری از توضیحات مفصل و شرح طولانی ماجرا نیست. این وظیفه کپیرایتر است که این توضیحات را متوجه شود و سعی کند نیاز و خواسته اصلی مخاطب را از توضیحات ارائه شده استخراج کند و با استفاده از آنها، متون تبلیغاتی بهتری ارائه دهد.
مهارتهای موردنیاز کارشناس تولید محتوا
سازگاری با سبکهای مختلف نوشتاری
چنانچه کارشناس محتوا قصد نگارش محتوایی تخصصی برای برند، کسبوکار و حرفهٔ خاصی را در ذهن دارد، باید قادر باشد آن را در قالب و سبک نوشتاری متناظر با فاکتورهای نامبرده بنویسد؛ تا حداکثر نتایج و پیامدهای مثبت و مؤثر به دست بیایند.
مهارتهای پژوهشی قوی
آگاهی از روش صحیح و مناسب تحقیق یکی از اصلیترین ویژگیهای یک کارشناس محتوا است. یک نویسنده حرفهای باید بتواند بهخوبی مرحله تحقیق و پژوهش را انجام دهد تا درکی عمقی و درست از محصول، خدمات و همچنین نیاز کاربران داشته باشد. با داشتن چنین درکی، کارشناس تولید محتوا میتواند از دیدگاهی کاربرمحور و مصرفکننده محور به توضیح خدمات و یا ویژگیهای محصول بپردازد.
ایجاد محتوای خلاقانه
خلاقیت در نگارش بیش از آن که در نگارش محتوا توسط کارشناس تولید محتوا به چشم بیاید، یکی از الزامیترین ویژگیها و مهارتهای موردنیاز برای کپیرایتر است؛ اما کارشناس تولید محتوا نیز میبایست تاحدامکان متنی خلاقانه و متفاوت با نسخههای موجود در فضای وب را ارائه کند. بهعبارتدیگر، این ویژگی در هر دو پست شغلی تولید محتوا و کپیرایتینگ اهمیت بسیاری دارد.
درک خوب از اصول مقدماتی سئو
وقتی از اصول مقدماتی سئو حرف میزنیم، دقیقاً از سادهترین و پایهایترین موارد صحبت میکنیم؛ مانند رعایت چگالی کلمه کلیدی تا حد ممکن و بین نیم تا سه درصد، آن هم بهگونهای که به پیکره متن آسیبی نرسد؛ و یا تنظیم درست و اصولی سر تیترها بهگونهای که هم بیانگر محتوای پیکره باشد و هم از نظر اصول سئو به کلمه کلیدی تمرکزی اشاره داشته باشد؛ و در نهایت، استفاده از کلمات همخانواده و هممعنی کلمه کلیدی تمرکزی که به مؤثرترین شکل ممکن امتیاز سئوی محتوا را بالا میبرد. رعایت چنین اصولی میتواند کیفیت خروجی کار یک کارشناس محتوا را چندبرابر کند.
مهارتهای ارتباطی
برخورداری از مهارتهای ارتباطی کافی به کارشناس محتوا کمک میکند تا بتواند به ایجاد ارتباطی عمیق با مخاطب و کاربرانی بپردازد. همچنین میتواند به نویسنده در شناسایی نیاز مخاطب کمک کند و منجر به بهبود کیفیت متون بعدی شود.
آشنایی با رسانههای اجتماعی و درک آنها
داشتن درک قوی از رسانههای اجتماعی، به کارشناس تولید محتوا در انجام هر چه دقیقتر سوشال لیسنینگ کمک میکند. هر چه درک او از شبکههای اجتماعی بالاتر باشد، باعث ایجاد درک عمیقتری نسبت به نیاز طیف گستردهای از کاربران، آگاهی از ترندهای موجود در موضوع مدنظرش برای نگارش و در نتیجه نگارش متنی کاربردیتر، جذابتر و قابلدرکتر برای کاربر میشود.
ایجاد استراتژی محتوا
ایجاد استراتژی محتوای آگاهانه، منجر به ایجاد یک نگرش صحیح و عمیق برای کارشناس محتوا و در پروژههای گستردهتر، کلیه تیم محتوا میشود. این مهارت به کارشناسان محتوا این امکان را میدهد تا با مشاهده دیدگاه کلیتر (Bigger Picture) به تولید محتوا در هر یک از عناوین گنجانده شده در استراتژی محتوایی بپردازند؛ بهگونهای که کاربر با مطالعه هر عنوان و پیداکردن پاسخ سؤالاتش، سؤالات جدیدی پیدا کند و نسبت به مطالعه عنوان بعدی یا عنوانی مرتبط از بلاگ ترغیب شود و به سراغ آن برود.
شناخت صدای برند
شناخت کافی از صدای برند، ویژگی الزامی کارشناس تولید محتواست. او بهخودیخود بخشی از صدای برند محسوب میشود و برای اینکه بتواند لحن و صدای برند را به شکل یک امضا در ذهن مشتری و مخاطب جا بیندازد، نیاز به شناخت دقیق صدای برند دارد.
بهروز بودن
بهروز شدن و بهروز ماندن نهتنها برای یک کپیرایتر، بلکه برای یک کارشناس تولید محتوا نیز از ویژگیها و مهارتهای بهشدت حیاتی محسوب میشود. دلیل حیاتی بودن آن این است که مردم و جهان ارتباطات این روزها عادت به مطالعه یا مشاهده عناوین و محتوای ازمدافتاده یا غیرکاربردی برای حال حاضر را ندارند. یک کارشناس محتوا نیز باید بهروز باشد تا بتواند توجه دیگران را به محتوا یا متن خود جلب کند و در پیشرفت کسبوکار وظیفه خود را بهخوبی انجام دهد.
آیا برای کسبوکارمان به استفاده از کپیرایتر و کارشناس تولید محتوا به طور همزمان نیاز داریم؟
درصورتیکه بودجه و منابع مالی کسبوکارتان چنین اجازهای را به شما میدهد، بله. کمکگرفتن از افراد متخصص و حرفهای در هر زمینهای میتواند برای کسبوکار شما مفید باشد. در نتیجه استفاده همزمان از کپیرایتر و کارشناس تولید محتوا میتواند به ارتقای جایگاه و افزایش فروش کسبوکارتان به طور همزمان کمک کند.
در نظر داشته باشیم که کپیرایتینگ ممکن است باعث فروش و افزایش فروش شود؛ اما تولید محتوا با گرمکردن کاربر برای تبدیلشدن به مشتری، کار پسزمینه را انجام میدهد. نوشتن محتوا بخشی از یک استراتژی غیرمستقیم و بلندمدت است که نقش بسزایی در ایجاد تمایل بیشتر در کاربر برای خرید محصولات یا استفاده از خدمات کسبوکار شما دارد.
ما در مرکزسایت با همکاری افراد متخصص در حوزه کپیرایتینگ و تولید محتوا، آماده ارائه خدمات موردنظر به کلیه مشتریان عزیزی که اعتماد خود را روی تخصص ما سرمایهگذاری میکنند، هستیم.